Onzekerheid

Onzekerheid Wanneer een kind makkelijk onzeker of verlegen is, is dat makkelijk herkenbaar. Het trekt zich makkelijk terug en durft zich in veel situaties niet te laten gelden. Het hoeft niet perse invloed te hebben op de prestaties op school, maar kan er wel toe leiden. Onzekerheid begint vaak al op jonge leeftijd. Hoe ontstaat het? Het begin van onzekerheid begint meestal wanneer het kind heel bewust wordt gemaakt van de ‘ander’. Soms wordt er bij kinderen gewerkt op het schuldgevoel: “Wat moeten de buren wel niet denken”, “Hoe kun je dat je vader/ moeder dat nu aandoen?”, “Jij denkt ook alleen aan jezelf”.

Pesten

Onzekerheid kan ook ontstaan wanneer een kind letterlijk niet op zijn/ haar lichaam kan vertrouwen. Bijv. door een minder goede motorische ontwikkeling of zichtafwijkingen. Vaak liggen fysieke ‘gebreken’ ook gevoelig in de acceptatie door andere kinderen. Kinderen kunnen onderling soms erg hard zijn. Pesten komt vaak voor.

Oplossing

Onzekerheid is met de Klazz methode goed aan te pakken. Kinderen leren hun lichaam beter te gebruiken, duidelijk te zijn en voor zichzelf op te komen. Daarnaast leren ze dat ze echt veel meer kunnen dan ze zelf vaak denken. Dit geeft het zelfvertrouwen een oppepper en maakt dat onzekerheid geleidelijk afneemt.